Skleroterapija

i skleroterapija penom


Šta je skleroterapija?

Skleroterapija je pogodan vid lečenja za kapilare (retikularnih vena i vena u vidu paukove mreže) i za lečenje manjih proširenih vena (slika). To se obično koristi za lečenje kapilara koji su vidljivi golim okom, ali se takođe može koristiti i za lečenje vena koje se nalaze u dubljim potkožnim slojevima (ultrazvučno vođena skleroterapija).

Tretman se izvodi tako što se u venu ubrizga sklerozantno sredstvo, koje iritira zid vene štodovodi do spazma krvog suda i do trajnog zatvaranja. Rastvor koji se ubrizgava može biti u tečnom obliku ili se može ubrizgavati u vidu pene. Nakon sklerozacije, kroz venu proraste fibrozno tkivo. Sama intervencija ne zahteva anesteziju i hospitalizaciju, anakon procedure se pacijent odmah vraća redovnim životnim i radnim obavezama.

skleroterapija

Tokom tretmana se sklerozantno sredstvo ubrizgava direktno u venu uz pomoć veoma male igle. Količina i koncentracija sklerozantnog rastvora zavisi od promera i rasprostranjenosti izmenjenih vena. Cilj procedure je izazivanje promena u tretiranom krvnom sudu, bez oštećenja okolnih struktura.

Ultrazvučno vođena skleroterapija penom (UGFS ili UGS)

Ovaj vid skleroterapije se može koristiti za tretman vena koje su dublje postavljene i koje nisu vidljive golim okom. Ultrazvukom se prati igla koja ulazi u venu i sam tok kretanja sklerozantnog sredstva.

….a nakon skleroterapije?

Potrebno je nošenje kompresivnih čarapa dve nedelje nakon intervencije. Obično je potrebno više tretmana(dva do tri), kako bi se sve promene mogle ukloniti. Tretmani se ponavljaju u responima od četiri do šest nedelja.

Da li postoje komplikacije?

Najčešće komplikacije nakon skleroterapije su  modrice i hiperpigmentacije. Modrice se obično povlače nakon dve do tri nedelje. Promene kao što su pigmentacija, uključujući braon hiperpigmentacije i „matting“(nove crvene kapilare u tretiranom delu), mogu trajati mesecima, ali su u većini slučajeva prolaznog karaktera. Pacijenti najčešće osećaju svrab, manje pečenje na mestu uboda, ali je i to prolaznog karaktera.

 

ENDOVENSKI LASERSKI TRETMAN

MEDICINSKI LEPAK

ZA LEČENJE KAPILARA I PROŠIRENIH VENA

SKLEROTERAPIJA

I SKLEROTERAPIJA PENOM

Centar je osnovao vaskularni hirurg dr Dario Jocić nakon dugogodišnjeg iskustva i iz želje da pacijentima, u ovom delu Evrope, omogući dostupne sve svetske, savremene, minimalno invazivne metode lečenja proširenih vena.

 

KLINIKA


Trešnjinog cveta 1ž
Novi Beograd

+381 66 488 800

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

INSTAGRAM


@dr.jocic.lecenje.vena


Website by mzlaki-logo Studio Mzlaki