Endovenski laserski tretman


Endovenski laserski tretman (EVLA) je minimalno invazivna procedura za lečenje proširenih vena. Vlakno lasera se uvede u glavni površni venski krvni sud koji je uzrok bolnih i neprijatnih „grozdova“ proširenih  vena.

Kakav učinak ima laser?

Toplota koja se oslobadja na vrhu laserske sonde (fototermički efekat), izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnji ishod je zatvaranje protoka kroz tretirani deo vene.

 evla

Kakvi su rezultati lečenja?

Lasersko lečenje vena je jedna od najmlađih i najsavremenijih metoda za lečenje proširenih vena. U svetskoj medicini se praktikuje više od deset godina tokom kojih se pokazala kao izuzetno efikasna i (neproblematična po pitanju komplikacija) i sa jako malim procentom komplikacija, zbog čega je postala izuzetno popularna širom sveta. Više studija je pokazalo da je u prvih godinu dana uspešnost procedure oko 98 odsto.

Šta treba znati pre laserskog tretmana?

Operacija se izvodi u lokalnoj anaesteziji, a odmah po završetku pacijent može da hoda i uz preporuku lekara može da koristi lekove protiv bolova. Nakon operacije, u periodu od dve nedelje, potrebnojenošenje elastične čarape preko dana. U daljem toku oporavka preporučeno je da se nekoliko puta dnevno hoda po 30 minuta.

Tok lečenja laserom

Pre operacije potrebno je uraditi ultrazvučni pregled donjih ekstremiteta kako bi se na koži označile vene koje će biti tretirane.Nakon toga, potrebno je da se cela noga dezinfikuje i pokrije sterilnim kompresama. Zatim pacijent dobija lokalnu anesteziju kada sledi uvođenje sonde lasera u oboleli deo vene.Nakon toga, pod kontrolom ultrazvuka, oko vene se ubrizgava rastvor za intumescentnu-lokalnu anesteziju, kako bi operacija bila potpuno bezbolna. Tada se započinje terapija laserom, a sama procedura traje oko 30 do 45 minuta.

Uzgredne pojave nakon lečenja laserom

Modrice na koži, mali otok i osećaj napetosti ili bol je normalna pojava i obično nestaje nakon nekoliko dana. Sama procedura može da utiče na nerve koji se nalaze na lokacijama blizu vena, ali su ovi fenomeni mnogo ređi nego kod klasične operacije vena. U ovom slučaj bolesnici osećaju manju utrnulost, golicanje ili neke druge senzacije. U pojedinim slučajevima se mogu javiti bolni ožiljci na koži, keloidi. Druge komplikacije, infekcije, embolije, tromboze su veoma retke.Većina neželjenih efekata, kao što su crevenilo, bol u preponi ili butini, su prolaznog karaktera i predstavljaju rezultat toplotnog efekta lasera. Bol je najizraženiji 3-5 dana nakon operacije, a sve navedene vrste problema nestaju nekoliko dana nakon intervencije. U poređenju sa klasičnom operacijom vena (striping), navedene uzgredne pojave su minorne, odnosno prosečna učestalost i obim tih pojava puno je manji dok je oporavak mnogostruko brži.

Potencijalne komplikacije u slučaju odustajanja od predloženog laserskog tretmana vena

Moguće komplikacije su ograničene na  hroničan tok bolesti koji će se, ako se ne leče, dovesti do pogoršanja stanja tokom vremena. U daljem toku nelečene bolesti može doći do stvaranja tromba u venama nogu koji se mogu proširiti na duboki venski sistem i pluća, pucanja vena i krvarenja, stvaranja rana nanogama (venskihulkusa). Najčešće, bolest površinskog venskog sistema može napredovati do otoka skočnog zgloba i promena na koži (dermatitis, ekcem, otvrdnuća kože…).

Lečenje vena u letnjim mesecima

Postoji velika zabluda da se vene ne leče u letnjim mesecima kada pacijenti, takođe, imaju izražene tegobe. Zahvaljujući minimalno invazivnoj proceduri, lasersko lečenje vena se može raditi tokom cele godine, pa i u letnjim mesecima.

 

ENDOVENSKI LASERSKI TRETMAN

MEDICINSKI LEPAK

ZA LEČENJE KAPILARA I PROŠIRENIH VENA

SKLEROTERAPIJA

I SKLEROTERAPIJA PENOM

Centar je osnovao vaskularni hirurg dr Dario Jocić nakon dugogodišnjeg iskustva i iz želje da pacijentima, u ovom delu Evrope, omogući dostupne sve svetske, savremene, minimalno invazivne metode lečenja proširenih vena.

 

KLINIKA


Trešnjinog cveta 1ž
Novi Beograd

+381 66 488 800

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

INSTAGRAM


@dr.jocic.lecenje.vena


Website by mzlaki-logo Studio Mzlaki