Proširene vene


ŠTA SU PROŠIRENE VENE ?

Proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Bolest najčešće nastaje kada se naruši smer kretanja krvi. Arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela, dok je uloga vena i njenih zalistaka da vraćaju krvi prema srcu. Normalno je da venska krv, kod zdravih ljudi, protiče iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena (varikoziteta), venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno ne zatvaraju se pravilno. Krv se u ovom slučaju iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka (refluksa), venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica se javlja oticanje nogu, osećaj napetosti, bolovi... Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava.

Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova (varikoziteti) na nogama su posledica proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem, već su i uzrok tegoba pacijenata.

p vene1

ZAŠTO NASTAJE BOLEST PROŠIRENIH VENA?

Nasledni faktor je važan u nastajanju ove bolesti. Oko 50% populacije ima neki problem sa venama. Poslednje studije su pokazale da ukoliko oba roditelja imaju proširene vene postoji 80% šanse da će i njihova deca imati isti problem. Životne navike, takođe, imaju veliku ulogu u razvoju proširenih vena. Dugo stajanje i sedenje tokom dana mogu uticati na pojavu proširenih vena. Dok su loša ishrana i gojaznost najčešći faktori rizika za pojavu ove bolesti.

Proširene vene se javljaju češće kod starije populacije, mada mogu nastati i u mlađem životnom dobu. Ova bolest je nešto zastupljenija kod žena, nego kod muškaraca. Hormonske promene u pubertetu, trudnoći, menopauzi takođe imaju značaja. Trudnoća utiče na porast nivoa hormona, dok se ukupna zapremina tečnosti u organizmu se povećava, a uvećana materica pritiska venske krvne sudove u maloj karlici. U većini slučajeva, 60-70%, prošrene vene nastale u trudnoći nestaju nekoliko nedelja nakon porođaja.

p vene2

KOJI SU SIMPTOMI BOLESTI

Bolest se, uslovno rečeno, može podeliti u tri faze.

U prvom stadijum pacijenti obično imaju tegobe u vidu povremenih bolova u nogama, grčeva, ali bez vidljivih vena ili vidljivih tzv. kapilara. U ovoj fazi, obično se ultrazvučnim pregledom ne dijagnostikuje pogrešan tok kretanja venske krvi, već lečenje podrazumeva eventualno uzimanje lekova (venotonika) i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa.

Međutim, već u sledećem stepenu bolesti proširene vene su vidljive, a ultrazvučnim pregledom je, u velikom broju slučajeva, moguće dijagnostikovati pogrešan tok kretanja krvi. U ovoj fazi, pacijenti imaju bolove, noćne grčeve, svrab, osećej nemirnih nogu... Tegobe su u početku povremene, kasnije postaju češće i svakodnevne. Kod ovog stadijuma može doći do upale površinskih vena odnosno do stvaranja tromba u venskim čvorovima (tromboflebitisa), a ova komplikacija može iz površnih vena da se proširi na duboke vene. Simptomi zapaljenja dubokih vena se ne manifestuju kod gotovo 50 odsto obolelih i s obzirom da se teže i kasnije otkrivaju i lečenje je znatno kompleksnije. Najčešći simptomi tromboflebitisa su osećaj teških i umornih nogu nakon dugotrajnog hodanja ili stajanja. Zatim,dolazi do pojave bola i otoka, dok se na površini kože može javiti crvenilo, a neposredno ispod se mogu napipati tvrde promene, koje najčešće imaju trakastu formu. Prisustvo tromboflebitisa, ponekad može da bude praćeno kretanjem tromba prema plućima. Ukoliko se, u prisustvu trombolebitisa pokrene tromb, i ukoliko stigne do pluća, pacijent može doživeti stanje (plućna embolija) u kojem je potencijalno životno ugrožen. Ovaj oblik zdravstvenog problema se znatno češće javlja kod osoba kod kojih je za to izražena genetska predispozicija.

Poslednja, ali ne i tako retka faza jeste hronična venska insuficijencija kada dolazi do otoka i kožnih promena na potkolenicama u vidu braon ili crnih mrlja i crvenila. Kao najozbiljniji stepen venske bolesti je pojava venskih rana (ulkus). Razlog za ovo stanje je slabost vezivnog tkiva u venama nogu, ali može predstavljati i posledicu zanemarivanja i neadekvatnog tretiranja bolesti proširenih vena. Kada nastane prva venska rana, ona najčešće zarasta u periodu od mesec dana do tri meseca. Svako naredno nastajanje venskih rana podrazumeva znatno sporije zarastanje, dok se na kraju ne dođe do stadijuma kada ne postoji mogućnost zarastanja. Ukoliko se ovo stanje ne leči, može dovesti do ozbiljnih komlikacija i do životno ugrožavajućeg stanja.

ŠTA MOGU DA UČINIM DA SPREČIM POJAVU BOLESTI?

Hodanje je dobar prijatelj vena jer im pomaže da mišićnom pumpom vrate krv u srce. Nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti. Međutim, mnoge stvari, koje dovode do proširenih vena, ne mogu se izbeći. Jak nasledni faktora ili dugo stajanje i sedenje na radnom mestu su vodeći uzroci nastanka bolesti. Upotreba različitih krema i preparata za lečenje proširenih vena, takođe, ne mogu sprečiti pojavu bolesti, već samo pravovremeno i adekvatno lečenje može doprineti da estetski i funkcionalni rezultati budu bolji.

LEČENJE PROŠIRENIH VENA

Kada bolest nastane mogući vidovi lečenja su:

  • Laserska operacija vena
  • Radiofrekventni tretman
  • Terapija medicinskim lepkom – vena seal system
  • Ultrazvučno vođena skleroterapija penom

 


Centar je osnovao vaskularni hirurg dr Dario Jocić nakon dugogodišnjeg iskustva i iz želje da pacijentima, u ovom delu Evrope, omogući dostupne sve svetske, savremene, minimalno invazivne metode lečenja proširenih vena.

 

KLINIKA


Trešnjinog cveta 1ž
Novi Beograd

+381 66 488 800

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

INSTAGRAM


@dr.jocic.lecenje.vena


Website by Misita PR