Press


Medicinski lepak - najnovija metoda u lečenju proširenih vena

 

- U Srbiji je od 2018. godine dostupna i najnovija neinvazivna metoda lečenja proširenih vena medicinskim lepkom za vene koja je pokazala odlične rezultate kako u pogledu rešavanja problema tako i u post operativnom periodu. Ova metoda je prvi put urađena 2011. godine u Nemačkoj, a nešto kasnije je došla u zapadnu Evropu i SAD. To je bio projekat male grupe lekara, pre svega onih koji su opredeljeni za tretman bolesti proširenih vena. Kasnije je urađeno više naučnih studija koje su ispitale efikasnost ove procedure, tako da je taj lek dobio i dozvolu Američke agencije za lekove i hranu 2015. godine. U ovom delu Evrope metoda rešavanja proširenih vena medicinskim lepkom za vene se primenjuje u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji – objasnio je dr Jocić.

Članak “Medicinski lepak - najnovija metoda u lečenju proširenih vena” na portalu “Stetoskop” možete pročitati u celosti klikom na link ovde .

 

Prevencija i pravovremeno lečenje vena

Kada je reč o fazama bolesti proširenih vena, u prvom stadijumu pacijenti obično imaju tegobe u vidu povremenih bolova u nogama, grčeva, ali bez vidljivih vena ili tzv. 'kapilara'. U ovoj fazi, obično se ultrazvulnim pregledom ne dijagnostikuje pogrešan tok kretanja venske krvi, već lečenje podrazumeva eventualno uzimanje lekova (venotonika) i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa. Međutim, već u sledećem stepenu bolesti proširene vene su vidljive, a ultrazvučnim pregledom je, u velikom broju slučajeva, moguće dijagnostikovati pogrešan tok kretanja krvi.

- Kod najozbiljnijeg stepena venske bolesti javljaju se rane, koje su sve učestalije zbog zanemarivanja i neadekvatnog tretiranja bolesti. Kada nastane prva velika rana, ona zarasta u periodu od mesec dana do tri meseca. Gotovo svako naredno nastajanje venskih rana praćeno je znatno sporijim zarastanjem, dok se ne dođe do stadijuma kada ne postoji mogućnost zarastanja. Ukoliko se ovo stanje ne leči, može doći do ozbiljnih komplikacija i do životno ugrožavajućeg stanja - zaključio je dr Jocić.

Članak “Prevencija i pravovremeno lečenje vena” na portalu “Stetoskop” možete pročitati u celosti klikom na link ovde.

 

Svetski dan srca

Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg iz Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, kaže za Dr Kurir da je naše stanovništvo ugroženo zbog visokog procenta onih koji imaju prekomernu težinu, zbog njihove fizičke neaktivnosti, a posebno veliki problem predstavlja izuzetno mnogo pušača.

– Moramo biti svesni toga da je više od 50 odsto smrti u svetu izazvano nekim oboljenjem koje je u vezi sa srcem. Trenutno se nalazimo na prvom mestu po broju umrlih od ateroskleroze, teškog oboljenja srednjih i velikih mišićnih arterija, a na drugom mestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva izazvanih šlogom. Veoma je važno da ljudi shvate kolika opasnost po njihovo zdravlje postoji i da što pre promene stil života – upozorava dr Jocić.

Članak dnevnog lista “Kurir” povodom obeležavanja svetskog dana srca u Srbiji možete pročitati u celosti klikom na link ovde.

 

Kakav učinak ima LASER?

Toplota koja se oslobađa na vrhu laserske sonde (fototermički efekat), izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnja posledica je zatvaranje protoka krvi kroz tretirani deo vene.

Članak “Laser leči proširene vene” portala “Estetika, hirurgija & kozmetika” možete pročitati u celosti klikom na link ovde.

Laserski tretman proširenih vena

U našoj zemlji je uvođenje endovenskog laserskog tretmana (EVLA) još na početku iako se u svetskoj medicini praktikuje već desetak godina.

U tom periodu, ovaj metod se pokazao posebno efikasnim (uspešnost lečenja od 98 odsto i više) i neproblematičnim po pitanju komplikacija, zbog čega je ova metoda postala popularna širom sveta.

Toplota koja se oslobađa na vrhu laserske sonde (fototermički efekat) izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda, nakon čega dolazi do skupljanja (slepljivanje) vene. Krajnja posledica je zatvaranje protoka krvi kroz njen tretirani deo.

Članak “Laserski tretman proširenih vena” magazina “Lisa” možete pročitati u celosti klikom na link ovde.

Laser za vaše noge

U terapiji proširenih vena dr mr sci. med. Dario Jocić preporučuje čarape za vene svetskog lidera u proizvodnji kompresivnih čarapa Sigvaris. Vrhunskog su kvaliteta i modernog dizajna, ispunjavaju sve zahteve savremene žene i muškarca. Stimulišu cirkulaciju krvi i otklanjaju osećaj teških i umornih nogu.

Članak “Laser za vaše noge” magazina “Gloria” možete pročitati u celosti klikom na link ovde.

Laser umesto skalpela

– Postoji više metoda lečenja proširenih vena. Pre svega kreće se s medikamentima, preparatima sa acetil-salicilnom kiselinom i preparatima diosmina. U lečenju se koriste kompresivne bandaže (elastične čarape za vene) i klasična hirurška tehnika (striping) uz dodatnu flebektomiju, odnosno odstranjivanje onih proširenih vena koje se vide kao čvorovi na nogama. Problem može da se reši i klasičnom skleroterapijom, skleroterapijom uz pomoć pene i endovenskim procedurama (radiofrekventnom i laserskom ablacijom) – kaže dr Jocić.

Članak “Laser umesto skalpela” magazina “Stil” možete pročitati u celosti klikom na link ovde.


Centar je osnovao vaskularni hirurg dr Dario Jocić nakon dugogodišnjeg iskustva i iz želje da pacijentima, u ovom delu Evrope, omogući dostupne sve svetske, savremene, minimalno invazivne metode lečenja proširenih vena.

 

KLINIKA


Trešnjinog cveta 1ž
Novi Beograd

+381 66 488 800

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

INSTAGRAM


@dr.jocic.lecenje.vena


Website by Misita PR