УШТЕ НЕКОИ ИСКУСТВА - Ласерското лекување на вените


Дејана, 41 година

Пред неколку години почнав да размислувам за тоа како да го решам мојот проблем со вените. Немав болки, но после втората бременост, вените почнаа да бидат повидливи, а после одредено време се појавија и грутки, кои станувале се поголеми. Се обидував со разни креми, но резултатите изостанувале. Единственото решение беше операција.

На преглед кај лекар во една државна клиника ми е кажано дека мене ми е потребна тнр. класична операција, со општа анестезија, така што би се прво оперирала една нога, па би се направила пауза од месец дена, а потоа и друга нога. Мене тоа ми изгледаше премногу комплицирано, особено тој податок дека во месец дена два пати ќе бидам во тотална анестезија. Исто така, самото закрепнување би траело доста долго, што мене никако не ми се вклопуваше во животните планови. Почнав да се распрашувам за други методи и операции.

На препорака на пријателката од мојата кума, му се јавив на д-р Дарио Јоциќ, кој ми објасни дека мојот случај може да се реши со ласерска операција. Во таа прилика, кажано ми е дека операцијата ќе се врши во локална анестезија, двете нозе одеднаш и дека, доколку сакам, ќе останам во болница една ноќ и веќе утредента ќе бидам пуштена дома, и дека четири недели по операцијата ќе носам специјални медицински чорапи. Ми требаше помалку од пет минути да се одлучам за овој вид на операција.

Се помина во најдобар ред и така како докторот ми објасни, дури и подобро, со оглед на тоа дека ми предочи дека е возможно дека ќе има помали болки. Бев воодушевена што болките изостанале. Единствена непријатност се медицинските чорапи, кои во првите месец дена се доста незгодни во смисла на облекување и соблекување и силното стегнување, но многу брзо се влегува „во штос” така да подоцна ни тоа не претставува проблем.

После седум дена, ми ги отстранија конците. Закрепнувањето течеше во најдобар ред, а грдите вени ги снема. Се вратив на работа, а вистинскиот впечаток го добив кога и модринките се повлекоа. Два месеци по операцијата останаа само ситни точки, кои со време се повлекоа.

Најискрено го препорачувам д-р Дарио Јоциќ и неговата клиника, како во сегмент на професионалноста и љубезноста, така и поради феноменалните услови за престој на пациентот. Ако биде потребно, повторно ќе се одлучам за иста метода, односно за ласерско отстранување на вените.

Ивана, 31 година

Проблем со проширените вени на ногата имав повеќе од десет години. Немав храброст да донесам одлука во врска со одење на операција, бидејќи моите пријатели кои направиле тнр. класична операција на вените, искусиле болки од силен интензитет и во долго траење по операцијата.

Меѓутоа, во април 2012 година, познаничка ми го препорача д-р Дарио Јоциќ, васкуларен хирург, кои врши операција на проширени вени по пат на ласер, со тнр. ендовенски ласерски третман, во клиника во Белград. Наскоро закажав преглед, а потоа и операција. Самата операција е вршена во локална анестезија и би ја опишала како еден пријатен настан, што трае околу еден час. Мојот пост-оперативен тек течеше речиси без болки, бидејќи по операцијата воопшто немав потреба да земам таблети против болки.

Мој вкупен впечаток во врска со оваа интервенција се огледува во високата професионалност, вештина и љубезност на д-р Дарио Јоциќ и целиот тим од клиниката, како и големиот комфор, како за време на самата интервенција, така и во целиот пост-оперативен тек. На еден релативно лесен начин се решава голем здравствен проблем што го предизвикуваат проширените вени.

Проблем со проширените вени на ногата имав повеќе од десет години. Немав храброст да донесам одлука во врска со одење на операција, бидејќи моите пријатели кои направиле тнр. класична операција на вените, искусиле болки од силен интензитет и во долго траење по операцијата.

Меѓутоа, во април 2012 година, познаничка ми го препорача д-р Дарио Јоциќ, васкуларен хирург, кои врши операција на проширени вени по пат на ласер, со тнр. ендовенски ласерски третман, во клиника во Белград. Наскоро закажав преглед, а потоа и операција. Самата операција е вршена во локална анестезија и би ја опишала како еден пријатен настан, што трае околу еден час. Мојот пост-оперативен тек течеше речиси без болки, бидејќи по операцијата воопшто немав потреба да земам таблети против болки.

Мој вкупен впечаток во врска со оваа интервенција се огледува во високата професионалност, вештина и љубезност на д-р Дарио Јоциќ и целиот тим од клиниката, како и големиот комфор, како за време на самата интервенција, така и во целиот пост-оперативен тек. На еден релативно лесен начин се решава голем здравствен проблем што го предизвикуваат проширените вени.

Никола, 42 години

Ги оперирав вените на едната нога пред некои десеттина години, но проблемите и компликациите со проширените вени повторно се појавија на како истата, така и на другата нога. Прв пат имав хируршка интервенција во државната болница и ми останаа лузни. Закрепнувањето беше долго и тешко, бараше мирување и крената нога, околу месец дена, а потоа и носење еластични чорапи. Инаку, поради генетската предиспозиција и поради природа на мојата работа, што бара долго стоење, проблемите со проширените вени повторно се појавија. Бидејќи сега повторно морав да идам на операција, се одлучив за ласерска операција.

Операцијата со ласер ја изврши д-р Дарио Јоциќ во својата клиника во Белград. Пред интервенцијата, се врши васкуларен и ултразвучен преглед на вените, а самата интервенција се врши во локална анестезија. По завршетокот, се навлекува компресивна чорапа според мерка, по што следи закрепнување во текот на кое може слободно да се стане и да се оди. Закрепнувањето е многу побрзо и практично безболно во однос на претходно искуство.

Имав помали подливи по нозете, што е нормално кога таа операција е во прашање. Резовите се толку мали што речиси не се ни гледаат. Главната предност на ласерскиот третман е дека е најмалку ризичен за пациентот, минимално инвазивен и не бара хоспитализација.

Поради нејзината ефикасност, безболност, сигурност, изостанок на компликации, комфорност и мошне висок процент на успешност, ласерската метода претставува прв избор во лекувањето на проширените вени, бидејќи им овозможува на пациентите веќе наредниот ден да им се вратат на секојдневните активности.

Би сакал да му се заблагодарам на персоналот на клиниката, пред сè, за професионален однос. На крај, особено сакам да му се заблагодарам на д-р Јоциќ за професионален однос, стручно изведена оперативна интервенција и одлични пост-оперативни резултати.  

Ги оперирав вените на едната нога пред некои десеттина години, но проблемите и компликациите со проширените вени повторно се појавија на како истата, така и на другата нога. Прв пат имав хируршка интервенција во државната болница и ми останаа лузни. Закрепнувањето беше долго и тешко, бараше мирување и крената нога, околу месец дена, а потоа и носење еластични чорапи. Инаку, поради генетската предиспозиција и поради природа на мојата работа, што бара долго стоење, проблемите со проширените вени повторно се појавија. Бидејќи сега повторно морав да идам на операција, се одлучив за ласерска операција.

Операцијата со ласер ја изврши д-р Дарио Јоциќ во својата клиника во Белград. Пред интервенцијата, се врши васкуларен и ултразвучен преглед на вените, а самата интервенција се врши во локална анестезија. По завршетокот, се навлекува компресивна чорапа според мерка, по што следи закрепнување во текот на кое може слободно да се стане и да се оди. Закрепнувањето е многу побрзо и практично безболно во однос на претходно искуство.

Имав помали подливи по нозете, што е нормално кога таа операција е во прашање. Резовите се толку мали што речиси не се ни гледаат. Главната предност на ласерскиот третман е дека е најмалку ризичен за пациентот, минимално инвазивен и не бара хоспитализација.

Поради нејзината ефикасност, безболност, сигурност, изостанок на компликации, комфорност и мошне висок процент на успешност, ласерската метода претставува прв избор во лекувањето на проширените вени, бидејќи им овозможува на пациентите веќе наредниот ден да им се вратат на секојдневните активности.

Би сакал да му се заблагодарам на персоналот на клиниката, пред сè, за професионален однос. На крај, особено сакам да му се заблагодарам на д-р Јоциќ за професионален однос, стручно изведена оперативна интервенција и одлични пост-оперативни резултати.  

Јелена

Во оваа прилика сакам да изразам неизмерна почит и благодарност кон д-р Јоциќ, пред сè, како човек, а потоа и како експерт.

Имено, наведувам по овој редослед, од таа причина што тој на мене остави голем впечаток како скромен и хуман човек, полн со разбирање и ненаметливост кон своите пациенти, што го прави навистина посебен. Кога се во прашање д-р Јоциќ и вид на интервенција која ми е вршена (ласерска операција на вените) немав никаква препорака, освен интернет.

Ми се  случи една околност пред самото заминување на интервенција. Во разговор со еден познаник добив охрабрување дека направив добар потег што токму д-р Јоциќ сум го одбрала за својот лекар. И тој имаше само пофални зборови за д-р Јоциќ, кој му има извршено иста врста на интервенција, само покомплицирана, но мошне успешно, така што познаникот беше презадоволен со исходот.

Мое искуство со д-р Јоциќ è, исто така, преубаво. Сите тие кои ќе имаат какви било проблеми со вените ќе имаат моја совршена препорака. Во тоа име, на д-р Јоциќ му посакувам многу успех и среќа во работата и уште многу презадоволни пациенти.

Во оваа прилика сакам да изразам неизмерна почит и благодарност кон д-р Јоциќ, пред сè, како човек, а потоа и како експерт.

Имено, наведувам по овој редослед, од таа причина што тој на мене остави голем впечаток како скромен и хуман човек, полн со разбирање и ненаметливост кон своите пациенти, што го прави навистина посебен. Кога се во прашање д-р Јоциќ и вид на интервенција која ми е вршена (ласерска операција на вените) немав никаква препорака, освен интернет.

Ми се  случи една околност пред самото заминување на интервенција. Во разговор со еден познаник добив охрабрување дека направив добар потег што токму д-р Јоциќ сум го одбрала за својот лекар. И тој имаше само пофални зборови за д-р Јоциќ, кој му има извршено иста врста на интервенција, само покомплицирана, но мошне успешно, така што познаникот беше презадоволен со исходот.

Мое искуство со д-р Јоциќ è, исто така, преубаво. Сите тие кои ќе имаат какви било проблеми со вените ќе имаат моја совршена препорака. Во тоа име, на д-р Јоциќ му посакувам многу успех и среќа во работата и уште многу презадоволни пациенти.

Јелена П

Проблем со проширените вени имав некои шест, седум години, и за сето тоа време не се осмелив да го решам по пат на операција.

Благодарение на д-р Јоциќ, стекнав впечаток дека операција со ласер би била вистинско решение за мене. Морам да признам дека пред разговор со д-р Јоциќ бев многу скептична по прашање на овој вид на интервенција.

Операцијата помина совршено, болки речиси немаше. Веднаш по операцијата, на истиот ден, можев да одам, што мене ми беше сосема неверојатно. Секако, повеќе ги нема проширените вени.

Сè на сè, многу сум задоволна и на секого што има ист проблем би му го препорачала овој вид на интервенција. Големо благодарение до д-р Јоциќ и до целиот тим на клиниката.

Ваш презадоволен пациент


Центарот е основан од страна на васкуларниот хирург д-р Дарио Јоциќ по долгогодишно искуство и од желба на пациентите од овој дел на Европа да им ги овозможи сите светски, современи, минимално инвазивни методи на лекување на проширените вени.

КЛИНИКА


Трешњиног цвета 1ж 
Нов Белград, Србија

+381 66 488 800

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

ИНСТАГРАМ


@dr.jocic.lecenje.vena


Website by mzlaki-logo Studio Mzlaki