preloader image

KAKAV UČINAK IMA LASER?

Toplota koja se oslobadja na vrhu laserske sonde (fototermički efekat), izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda, nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnji ishod je zatvaranje protoka kroz tretirani deo vene.


KAKVI SU REZULTATI LEČENJA?

Lasersko lečenje vena je jedna od najmlađih i najsavremenijih metoda za lečenje proširenih vena. U svetskoj medicini se praktikuje duže od deset godina. Pokazala se kao izuzetno efikasna procedura, sa jako malim procentom komplikacija, zbog čega je postala izuzetno popularna širom sveta. Prema rezultatima više međunarodnih studija, u prvih godinu dana uspešnost procedure je oko 98 odsto.


ŠTA TREBA ZNATI PRE LASERSKOG TRETMANA?

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Odmah po završetku pacijent hoda. Po potrebi, i uz preporuku lekara, može da koristi lekove protiv bolova. Nakon operacije, u periodu od dve nedelje, potrebno je nošenje elastične čarape preko dana. U daljem toku oporavka preporučuje hodanje od po 30 minuta, nekoliko puta dnevno.


TOK LEČENJA LASEROM

Pre operacije potrebno je uraditi ultrazvučni pregled nogu, kako bi se na koži označile vene koje će biti tretirane. Nakon toga, potrebno je da se cela noga dezinfikuje i pokrije sterilnim kompresama. Zatim pacijent dobija lokalnu anesteziju, i sledi uvođenje sonde lasera u oboleli deo vene. Pod kontrolom ultrazvuka, oko vene se ubrizgava rastvor za intumescentnu-lokalnu anesteziju, kako bi operacija bila potpuno bezbolna. Tada se započinje intervencija laserom, a sama procedura traje oko 30 do 45 minuta.


UZGREDNE POJAVE NAKON LEČENJA LASEROM

Modrice na koži, mali otok i osećaj napetosti ili bol su normalna pojava i obično nestaju nakon nekoliko dana. Sama procedura može da utiče na nerve koji se nalaze na lokacijama blizu vena, ali su ove pojave mnogo ređe, nego kod klasične operacije vena. U ovom slučaju pacijenti osećaju manju utrnulost, golicanje ili neke druge senzacije. U ređim slučajevima, mogu se javiti bolni ožiljci na koži, keloidi. Druge komplikacije, infekcije, embolije i tromboze su veoma retke. Većina neželjenih efekata, poput crvenila, bola u preponi ili butini, prolaznog su karaktera i predstavljaju rezultat toplotnog efekta lasera. Bol je najizraženiji 3-5 dana nakon operacije, a sve navedene vrste problema nestaju nekoliko dana nakon intervencije. U poređenju sa klasičnom operacijom vena (striping), navedene uzgredne pojave su zanemarljive, odnosno prosečna učestalost i obim tih pojava je mnogo manji, dok je oporavak mnogostruko brži.


POTENCIJALNE KOMPLIKACIJE U SLUČAJU ODUSTAJANJA OD PREDLOŽENOG LASERSKOG TRETMANA VENA

Proširene vene su bolest koja napreduje tokom vremena. Moguće komplikacije dešavaju se u okviru hroničnog toka bolesti. U daljem toku nelečene bolesti, stanje se pogoršava i može doći do stvaranja tromba u venama nogu, koji se mogu proširiti na duboki venski sistem i pluća, pucanja vena i krvarenja, stvaranja rana na nogama, venskih ulkusa. Bolest površinskog venskog sistema najčešće može napredovati do otoka skočnog zgloba i promena na koži u vidu dermatitisa, ekcema i otvrdnuća kože.


LEČENJE VENA U LETNJIM MESECIMA

Vene se operišu onda kad postoji problem, neovisno o godišnjem dobu. Zahvaljujući minimalno invazivnoj proceduri, lasersko lečenje vena se može raditi tokom cele godine, pa i u letnjim mesecima. Jedna od najčešćih zabluda je da se operacije vena ne rade u leto, a upravo u letnjim mesecima pacijenti imaju izražene tegobe. Naš savet je: ne odlažite rešenje, zakažite pregled.