preloader image

ŠTA SU KAPILARI?

Kapilari su obično uočljivi kao crvene, ljubičaste ili plave promene na koži i mogu izgledati kao grane drveta ili imati oblik paukove mreže. Za razliku od proširenih vena, oni su obično u ravni sa kožom, odnosno, ne izazivaju neravnine na koži.


5 činjenica o kapilarima

Kapilari ili paukolike vene su vidljive promene na površini kože koje signaliziraju da postoji problem sa povratnim venskim tokom. Ukoliko uočavate ovaj problem kod sebe, važno je da znate da kapilari:

1 | Nisu isto što i proširene vene

Proširene vene imaju tendenciju da budu veće i isturene su u odnosu na nivo kože. Za razliku od proširenih vena, kapilari su obično u ravni sa kožom, a najčešće se pojavljuju na nogama i licu – objasnio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg. Kapilare karakteriše crvena, ljubičasta ili plava mreža vena koje su blizu površine kože. Često podsećaju na grane drveća ili na paukovu mrežu. Kapilari mogu zahvatiti manje ili veće površine kože, a najčešće se pojavljuju na nogama ili licu.

2 | Učestaliji su nego što mnogi ljudi misle

Približno 50 do 55 odsto žena i 40 do 45 odsto muškaraca pate od ovog problema. Štaviše, smatra se da otprilike polovina populacije mlađe od 50 godina ima ovu dijagnozu, što je čini veoma uobičajenom.

3 | Mnogi faktori mogu dovesti do njihovog razvoja

Istraživanja su pokazala da će u 80 odsto slučajeva deca, u nekom trenutku života, naslediti ovu vrstu problema od roditelja koji su imali proširene vene ili kapilare. Pored genetike, značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, kao i ranije operacije vena. Pripadnici određenih zanimanja, kao što su medicinske sestre, frizeri, zubari i svi ostali čiji posao zahteva dugotrajno stajanje u mestu, takođe imaju povećan rizik da će razviti ovo stanje. Osim toga, trudnoća, kontraceptivne pilule i hormonska supstitucija u menopauzi mogu pospešiti pojavu kapilara. Ipak, nasuprot narodnom verovanju, prekrštanje nogu dok sedite ili nošenje visokih potpetica, nisu faktori koji doprinose ovom stanju.

4 | Nisu samo estetski problem

Pojavu kapilara najčešće ne prate ozbiljnije tegobe i bolovi, pa ovaj problem pacijenti najčešće doživljavaju kao estetski. Ipak, kapilari, to jest, paukolike vene, mogu biti znak drugih ozbiljnijih stanja. Simptomi koji se mogu pojaviti kod pacijenata koji imaju problem sa kapilarima su umorne i teške noge, pulsiranje, grčenje, otok i svrab. Tegobe se najčešće javljaju nakon dugog sedenja ili stajanja, a nestaju nakon perioda odmora. U kasnijoj fazi bolesti može doći do promena u boji kože na mestima gde su kapilari vidljivi.

5 | Leče se laserom i radiofrekventnim tretmanom

Pacijentima u Srbiji je dostupan najsavremeniji laser za uklanjanje kapilara uz upotrebu VeinViewer tehnologije, koja omogućava hirurgu da pre, tokom i nakon procedure izbegne sve potencijalne komplikacije do kojih može doći tokom operacije. Osim laserskog, i radiofrekventni tretman se takođe može koristiti, naročito na mestima koja su teška za tretman, uključujući lice, zglobove i kolena. Uklanjanje kapilara radiofrekventnim tretmanom podrazumeva termokoagulaciju koja trenutno zatvori krvni sud. Za proceduru je potrebno 15-30 minuta, a najvažnije prednosti ove metode su da je manje bolna i da ne ostaju modrice.


ZAŠTO NASTAJU?

Kao i kod proširenih vena, i kod kapilara dominira genetski faktor. Istraživanja su pokazala da će u četiri od pet slučajeva deca, u nekom trenutku života, naslediti ovu vrstu problema od roditelja koji su imali proširene vene ili kapilare. Pored genetike, značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, ranije operacije vena... Pojava kapilara češće se sreće kod žena zbog hormonskih promena u pubertetu, trudnoći i menopauzi.


KOJI SU SIMPTOMI?

Simptomi koji se mogu pojaviti kod pacijenata koji imaju problem sa kapilarima su umorne i teške noge, pulsiranje, grčenje, otok i svrab. Tegobe se najčešće javljaju nakon dugog sedenja ili stajanja, a nestaju nakon perioda odmora. U kasnijoj fazi bolesti može doći do promena u boji kože na mestima gde su kapilari vidljivi.


ŠTA MOGU DA UČINIM DA SPREČIM POJAVU KAPILARA?

Lagana fizička aktivnost, hodanje, korigovanje telesne težine i izbegavanje dužeg stajanja ili sedenja može doprineti boljoj cirkulaciji i pomoći pravilni venski tok. Nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti. Upotreba različitih krema i preparata za lečenje proširenih vena, ne sprečava pojavu bolesti. Jedini uspešan način lečenja je hiruškim putem.


LEČENJE KAPILARA:

Kada bolest nastane, mogući vidovi lečenja su:

• Laserski tretman
• Mikro skleroterapija