Kapilari


Kapilari ili Spider veins su vidljive promene na površini kože i signaliziraju problem sa povratnim venskim tokom. Ova vrsta problema se najčešće javlja na nogama i licu.  

Šta su kapilari?

Kapilari su obično uočljivi kao crvene, ljubičaste ili plave promene na koži i mogu izgledati kao grane drveta ili imati oblik paukove mreže. Za razliku od prožirenih vena, oni su obično u ravni sa kožom, odnosno ne izazivaju neravnine na koži.

Zašto nastaju?

Genetski faktor je dominantan kod pojave kako kapilara, tako i proširenih vena. Istraživanja su pokazala da će u 80 odsto slučajeva deca, u nekom trenutku života, naslediti ovu vrstu problema od roditelja koji su imali proširene vene ili kapilare. Pored genetike, značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, ranije operacije vena... Pojava kapilara češće se sreće kod žena zbog hormonskih promena u pubertetu, trudnoći i menopauzi.

Koji su simptomi?

Simptomi koji se mogu pojaviti kod pacijenata koji imaju problem sa kapilarima su umorne i teške noge, pulsiranje, grčenje, otok i svrab. Tegobe se najčešće javljaju nakon dugog sedenja ili stajanja, a nestaju nakon perioda odmora. U kasnijoj fazi bolesti može doći do promena u boji kože na mestima gde su kapilari vidljivi.

Šta mogu da učinim da sprečim pojavu kapilara?

Lagana fizička aktivnost, hodanje, korigovanje telesne težine i izbegavanje dužeg stajanja ili sedenja može doprineti boljoj cirkulaciji i pomoći pravilni venski tok. Nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti. Upotreba različitih krema i preparata za lečenje proširenih vena, takođe, ne mogu sprečiti pojavu bolesti, već samo pravovremeno i adekvatno lečenje može doprineti da estetski i funkcionalni rezultati budu bolji.

Lečenje kapilara:

Kada bolest nastane, mogući vidovi lečenja su:

  • Laserski tretman
  • Radiofrekventni tretman

 


Centar je osnovao vaskularni hirurg dr Dario Jocić nakon dugogodišnjeg iskustva i iz želje da pacijentima, u ovom delu Evrope, omogući dostupne sve svetske, savremene, minimalno invazivne metode lečenja proširenih vena.

 

KLINIKA


Trešnjinog cveta 1ž
Novi Beograd

+381 66 488 800

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

INSTAGRAM


@dr.jocic.lecenje.vena


Website by Misita PR