Proširene vene i kompresivna terapija

Proširene vene sa udruženim simptomima i komplikacijama čine najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Često se početni simptomi ove bolesti zanemaruju ili ignorišu što kasnije dovodi do ozbiljih komplikacija. Suština upotrebe čarapa za vene jeste uspostavljanje pritiska na sistem dubokih vena čime se nadoknađuje oslabljena funkcija zida krvnog suda i time se pospešuje krvotok, odnosno vraćanje krvi u srce.

Elastične čarape sa graduisanom (padajućom) kompresijom deluju po principu graduisanog pritiska, a to znači da je pritisak u njima strogo definisan i najjači je u predelu članka i idući nagore postepeno opada. Kao rezultat te kompresije, zaostala krv se lakše vraća ka srcu.

carapeZbog toga je preventiva i lečenje prvih znakova oboljenja veoma važno. Za nošenje prventivnih čarapa (12-18mmHg) nije neophodna lekarska preporuka. Lekara bi trebalo obavezno konsultovati u složenijim situacijama kada postoji bol u nozi, otoci, proširene vene, promene na koži i sl. Čarape za vene nose se tokom čitavog dana i efiksane su i kod blagih i ozbiljnijih stanja proširenih vena. Danas su čarape za vene dostupne u različitim veličinama, bojama, dizajnu i četiri stepena kompresije. Dužinu čarape (dokolenice, čarape do prepona, hulahopke…) i stepen kompresije određuje isključivo lekar specijalista. Nošenje čarapa ima smisla samo ako se precizno uzmu mere po obimu i dužini, na osnovu kojih se odredi veličina čarapa. Čarape se zatim pacijentu probno obuku i tek tada pacijent kupuje čarape.

Ako su mere pravilno određene, osetićete trenutno olakšanje prilikom oblačenja. Takođe, postoji mogućnost izrade čarapa po meri kupca, ako dimenzije noge nisu standardne. Čarape se postavljaju na nogu isključivo u vodoravnom položaju, najbolje u krevetu dok su vene „prazne“, a otoci minimalni ili ih nema. Nose se tokom čitavog dana, dok je osoba na nogama i skidaju pre spavanja.