Laser leči proširene vene

Endovenski laserski tretman (EVLA) je izuzetno efikasna, minimalno invazivna procedura za lečenje proširenih vena. To je jedna od najsavremenijih metoda za lečenje proširenih vena, koja se u svetskoj medicini primenjuje već dugi niz godina tokom kojih se pokazala kao izuzetno efikasna (uspešnost lečenja od 98% i više) i neproblematična po pitanju komplikacija, zbog čega je postala izuzetno popularna širom sveta.

Kakav učinak ima laser?

Toplota koja se oslobađa na vrhu laserske sonde (fototermički efekat), izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnja posledica je zatvaranje protoka krvi kroz tretirani deo vene.

Tok lečenja

Pre operacije, uradi se ultrazvučni pregled. Zatim se u lokalnoj anesteziji uvodi sonda lasera u venu, a nakon toga se pod kontrolom ultrazvuka oko vene ubrizgava rastvor za tumescentnu anesteziju. Zatim počinje terapija laserom koja traje oko 45 minuta. Tretman se završava oblačenjem kompresivne čarape. Cela procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, pa je pacijenta moguće otpustiti kući odmah nakon operacije. Pacijenti se nakon tretmana brzo oporavljaju, uz preporučeno dnevnu šetnja od 15-20 minuta i veoma brzo se mogu vratiti svojim redovnim dnevnim i radnim obavezama.

Uzgredne pojave nakon lečenja laserom

Modrice na koži, mali otok i osećaj napetosti ili bol je normalna pojava i obično nestaje nakon nekoliko dana. Povrede arterija u blizini područja koje tretiramo su izuzetno retke. Sama procedura može da utiče na nerve koji se nalaze na lokacijama blizu vena, ali su ovi fenomeni mnogo ređi nego kod klasične operacije vena. U ovom slučaj bolesnici osećaju manju utrnulost, golicanje ili neke druge senzacije. U pojedinim slučajevima se mogu javiti bolni ožiljci na koži, keloidi. Druge komplikacije, infekcija, embolije tromboze su veoma retke.

Većina neželjenih efekata su prolaznog karaktera, crevenilo bol u preponi u butini kao rezultat toplotnog efekta lasera. Bol je najizraženiji 3-5 dana nakon operacije. Sve ove vrste problema nestaju u narednih nekoliko dana. U poređenju sa klasičnom operacijom (striping), sve navedene pojave su minorne, a prosečna količina i obim tih pojava puno su manji dok je oporavak mnogostruko brži.

Izvorwww.estetska.com