Duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza je stvaranje tromba u  venama  bilo gde u organizmu. Po pravilu javlja se kod starijih osoba, ali može nastati u bilo kom životnom dobu. Najčešće zahvata noge, ređe ruke, što je slučaj s osobama koje obavljaju fizičke aktivnosti, podižu ili nose teške terete. Ugroženi su i oni koji moraju da borave u krevetu zbog bolesti, operativnih zahvata, osobe sa malignim oboljenjima. Infekcije i upale takođe povećavaju rizik od tromboze.

Kod zdravih osoba može postojati i genetska predispozicija za trombozu uzrokovana poremećajem zgrušavanja krvi, ali i kod njih postoji provocirajući faktor koji dovodi do poremećaja.

Zdrave osobe u cilju prevencije venske tromboze treba da izbegavaju dugotrajna sedenja i dugo stajanje. Pošto je to zbog vrste posla ili situacije nekad nemoguće onda noge treba povremeno razgibavati.

duboka venska trombozaSimptomi duboke venske tromboze su natečena, osetljiva ili crvena područja na nozi, utrnulost i bol pri hodu ili oslanjanju na nogu. U nekim slučajevima simptomi tromboze mogu biti neprimetni i neprepoznatljivi. Tromboza, nije tako teška bolest, ali može imati posledice opasne po život. Na primer, ukoliko se tromb otkine i ode u pluća može da izazove plućnu emboliju. Ukoliko i ne dođe do plućne embolije, nelečena duboka venska tromboza može da izazove i postrombotski sindrom – trajno oštećenje zalistaka dubokih vena, koje za rezultat ima hronično oticanje noge, bolove, a u težim slučajevima dovodi i do nastanka venskog ulkusa (rane). Nelečena duboka venska tromboza može da dovede i do razvoja ishemije noge zbog blokade cirkulacije u nozi.


Ishemija se manifestuje  bolovima, razvojem rana na nogama, infekcijom ili čak gangrenom.
Pod povećanim rizikom od duboke venske tromboze su ljudi sa oboljenjima srca i jetre, gojazni i anemični, kao i neaktivni nakon traumatskih povreda ili fraktura, žene u trudnoći.
Većina bolesnika ne shvata ozbiljnost svog stanja. Nepravilno lečenje i loši rezultati doprinose pojavi invaliditeta i nemogućnosti obavljanja profesionalnih dužnosti. Lečenje duboke venske tromboze je u nadležnosti vaskularnog hirurga. Dijagnoza duboke venske tromboze postavlja se uvidom u kliničku sliku pacijenta, a stepen oštećenja venske cirkulacije ultrazvučnom sonografijom, kojom se dobija na uvid slika dubokih i površinskih vena i njihovih zalistaka, što je važno prilikom odlučivanja koju terapiju primeniti.


Duboka venska tromboza može nastati i kao komplikacija upale na površnom venskom sistemu. U proširenim površnim venama može doći do stvaranja upale i tromba, koji se može proširiti na duboki venski sistem i tako dovesti do ozbiljnih gorenavedenih komplikacija.