Lečenje proširenih vena bezbednim procedurama

Sveobuhvatne mere zaštite i predostrožnosti koje se primenjuju, dozvoljavaju da i u vreme epidemije, pacijenti blagovremeno reše probleme sa proširenim venama koje su u proteklom periodu odlagali. Ovoj grupi pacijenata neophodan je odlazak kod vaskularnog hirurga i primena adekvatne hirurške procedure kako bi se izbegle potencijalne komplikacije koje dalje mogu narušiti zdravlje i svakodnevni život - izjavio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

On je dodao da mnogo veći problem može nastati ukoliko se odlaže intervencija i poseta lekaru.

- Lakše je i za pacijenta i za lekara da leči proširene vene u prvim fazama bolesti. Kada nastupe komplikacije, pacijentima je već uveliko narušeno zdravlje, a svakodnevne normalne aktivnosti predstavljaju napor. Kroz razgovore, kao lekar shvatam da pacijenti prilagođavaju svoje aktivnosti i način života trenutnim tegobama i samom toku bolesti. Tek nekoliko nedelja nakon intervencije, kada se vrate svakodnevnim aktivnostima, postanu svesni koliko su ih tegobe i razvoj bolesti ograničavale i sputavale – rekao je dr Jocić.

Dostupne minimalno invazivne metode lečenja proširenih vena laserom ili medicinskim lepkom pružaju komfor pacijentima kako u segmentu oporavka tako i tokom same procedure koja se izvodi u lokalnoj anesteziji.

- Minimalno invazivne hirurške metode su bezbedne za pacijente jer se rade u lokalnoj anesteziji, gotovo su bezbolne i ne podrazumevaju velike rezove i dugotrajni oporavak. Sam čin intervencije traje oko 30 minuta, a pacijenti 20 do 30 minuta nakon intervencije, odlaze kući. Pre, tokom i nakon intervencije primenjuju se rigorozne mere zaštite shodno svim svetskim protokolima - dodao je dr Jocić i dodao da je važno praviti razliku između lečenja proširenih vena i ublažavanja tegoba ove bolesti.

- Velike su zablude oko korišćenja gelova i krema kod proširenih vena. Ta vrsta terapije trenutno olakšava tegobe, ali ne rešava problem. Zato pacijenti moraju da budu svesni da su hirurške metode jedini lek za bolest proširenih vena i da rani odlazak kod hirurga može da predupredi komplikacije čije je lečenje daleko složenije – zaključio je dr Jocić.

Genetski faktor je izuzetno snažan kada govorimo o proširenim venama. U porodici u kojima su oba roditelja patila od proširenih vena, verovatnoća da će i njihova deca naslediti ovu bolest je preko 80 odsto. Međutim, ono što možemo da uradimo, kako bi se bolest što kasnije manifestovala, jeste pravilna ishrana, svakodnevna fizička aktivnost poput pešačenja ili bavljenja nekim sportom, kao i eliminisanje svih faktora rizika poput pušenja, gojaznosti prekomernog sedenja ili stajanja.