Kretanje je neophodno kod proširenih vena

Period neaktivnosti proteklih meseci, uticao je na pogoršanje stanja na krvnim sudovima kod pacijenata koji boluju od proširenih vena. Dugotrajno sedenje, ležanje i daleko manje šetnje i fizičke aktivnosti podstaklo je niz faktora koji doprinose pojavi tegoba kod ove grupe bolesnika.

- Centar za savremeno lečenje vena posvećen je lečenju svih oblika proširenih vena minimalno invazivnim metodama uz poštovanje svih preporuka i mera zaštite kako se dodatno ne bi ugrozilo zdravlje pacijenata. U stanju globalne epidemije i povećanog rizika po zdravlje, pacijentima su dostupne minimalno invazivne metode lečenja koje traju kratko, izvode se u lokalnoj anesteziji, nisu bolne, a pacijentima je garantovan brz oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Još jedna od prednosti lečenja savremenim metodama jeste ta da se mogu izvoditi u bilo koje doba godine što nije bio slučaj kod klasične operacije vena – objasnio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

Preporuka svakog lekara je fizička aktivnost za sve hronične bolesnike, a između ostalog, i za pacijente sa venskim problemima. Međutim, zbog očuvanja javnog zdravlja svakako je bilo neophodno da se kontakti, a samim tim i kretanja, svedu na minimum. Ta pasivnost je aktivirala niz faktora koji su doveli do tegoba kod pacijenata koji boluju od proširenih vena.

Samo jedan od tih faktora koji utiče kako na pojavu same bolesti, tako i na pojavu tegoba je gojaznost, odnosno višak kilograma. Sa viškom kilograma može doći i do povećanja masnoća u krvi koje dodatno opterećuju krvne sudove.

- Višenedeljna neaktivnost je sigurno ostavila posledice na zdravlje naših vena. Kod jednog dela pacijenata došlo je do povećanja telesne mase, što je dodatno opteretilo krvne sudove i uticalo na pojavu tegoba. Neki od prvih pacijenata koje sam pregledao imali su upalu vena. To stanje im se razvilo tokom perioda izolacije. Pored toga, nažalost, bilo je i pacijenata koji imaju komplikovanija stanja, poput hronične venske isuficijencije. Kod njih je došlo do pojave venskih rana - dodao je dr Jocić.

Odlaganje rešenja venskih rana može dovesti do značajnijih problema. Ukoliko rana ne zarasta neophodno je da se obratite vaskularnom hirurgu kako ne bi došlo do komplikacija.

- Potrebno je da lekar proceni da li vam je potrebna intervencija ili se situacija još neko vreme, uz primenu adekvatne terapije, može posmatrati. I ova, komplikovanija stanja venske bolesti, se mogu lečiti savremenim, minimalno invazivnim metodama uz brži oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima – zaključio je dr Jocić.