Skleroterapija i skleroterapija penom

Šta je skleroterapija?

Skleroterapija je pogodan vid lečenja za kapilare (retikularnih vena i vena u vidu paukove mreže) i za lečenje manjih proširenih vena (slika 1). To se obično koristi za za lečenje kapilara koji su vidljivi golim okom, ali se takodje može koristiti za lečenje vena koje nalaze u dubljim potkožnim slojevima (ultrazvučno vođena skleroterapija). Tretman se izvodi tako što se u venu ubrizga sklerozantno sredstvo, koji  iritira zid vene i uzrokuje spazam krvog suda i trajno zatvaranje. Rastvor koji se ubrizgava može biti u tečnom obliku, ili se može ubrizgavati u vidu pene.  Nakon sklerozacije, kroz venu proraste fibrozno tkivo. Skleroterapija ne zahteva anesteziju i hospitalizaciju. Nakon procedure se odmah vraćate redovnim životnim i radnim obavezama.

Tokom tretmana se sklerozantno sredstvo ubrizgava direktno u venu uz pomoć veoma male igle. Količina i koncentracija sklerozantnog rastvora zavisi od promera i rasprostranjenosti izmenjenih vena. Cilj procedure je izazivanje promena u tretiranom krvnom sudu, bez oštećenja okolnih struktura.

 

Ultrazvučno vođena skleroterapija penom (UGFS ili UGS)

Ovaj vid skleroterapije se može koristiti za tretman vena koje su dublje postavljene i koje nisu vidljive golim okom. Ultrazvukom pratimo iglu koja ulazi u venu i tok kretanja sklerozantnog sredstva.

 

….a nakon skleroterapije?

 

Potrebno je nošenje kompresivnih čarapa dve nedelje nakon intervencije. Obično je potrebno više tretmana , 2-3, radi uklanjanja promena koje je moguće ukloniti. Tretmani se ponavljaju u responima od 4-6 nedelja.

 

Da li postoje komplikacije?

Najčešće komplikacije nakon skleroterapije su  modrice i hiperpigmentacije. Modrice se obično povlače nakon 2-3 nedelje. Pigmentacije uključuju braon hiperpigmentacije  i  „matting“(nove crvene kapilare u tretiranom delu). Ove promene mogu trajati mesecima, ali su u velikoj većini slučajeva prolaznog karaktera. Pacijenti mogu osećati svrab, manje pečenje, na mestu uboda ali je i to prolaznog karaktera.