Proširene vene

ŠTA SU PROŠIRENE VENE ?

Arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela. Vene imaju zaliske koji pomažu vraćanje krvi prema srcu. Normalno je da venska krv, kod zdravih ljudi, protiče iz površnih vena u duboke a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena (varikoziteta), venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, ne zatvaraju se pravilno. Krv se u ovom slučaju iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka (refluksa), venska krv se zadržava u nozi, a za posledicu ima oticanje nogu, osećaj napetosti, bolove… Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava.
Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova (varikoziteti) na nogama su posledica proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem,  već su i uzrok tegoba pacijenata.

 

ZAŠTO NASTAJE BOLEST PROŠIRENIH VENA?

 

Nasledni faktor je važan u nastajanju ove bolesti. Oko 50% populacije ima neki problem sa venama. Poslednje studije su pokazale da ukoliko oba roditelja imaju proširene vene postoji 80% šanse da će i njihova deca imati isti problem.  Bolest proširenih vena se javlja nešto češće kod žena.
Životne navike, takođe, imaju veliku ulogu u razvoju proširenih vena. Dugo stajanje i sedenje tokom dana mogu uticati na pojavu proširenih vena. Loša ishrana i gojaznost su takođe faktor rizika za pojavu ove bolesti.
Proširene vene se javljaju  češće u starijoj populaciji, ali mogu nastati i u mlađem životnom dobu. Hormonske promene u pubertetu, trudnoći, menopauzi takođe imaju značaja. Trudnoća utiče na porast nivoa hormona, ukupna zapremina tečnosti u organizmu se povećava,  a uvećana materica pritiska venske krvne sudove u maloj karlici. U većini slučajeva, 60-70%, prošrene vene nastale u trudnoći nestaju nekoliko nedelja nakon porođaja.

KOJI SU SIMPTOMI BOLESTI

Pacijenti često osećaju „teške noge“, mogu imati noćne grčeve, svrab, pečenje, i otok, posebno u predelu skočnog zgloba. U nekim slučajevima može doći do upale površnih vena (tromboflebitis). Tokom godina koža postaje izmenjena, čak može doći do otvaranja bolnih rana (ulkus). Razlog za ove tegobe je slabost vezivnog tkiva u venama nogu.

ŠTA MOGU DA UČINIM DA SPREČIM POJAVU BOLESTI?

Mnoge stvari koje dovode do proširenih vena se ne mogu izbeći. Naravno da ne možemo da pobegnemo od naslednog faktora, kao i dugog stajanja i sedenja na radnom mestu. Kada je moguće treba izbegavati duže stajanje i sedenje. Hodanje je dobar prijatelj vena jer im pomaže da mišićnom pumpom vrate krv u srce. Nošenje elastičnih čarapa može pomoći, naravno,  pre nastanka bolesti. Na tržištu ne postoje kreme niti lekovi koji mogu sprečiti pojavu bolesti, uprkos bučnim i agresivnim reklamama. Što pre počnete da lečite proširene vene, na odgovarajući način, estetski i funkcionalni rezultat će biti bolji.

 

LEČENJE PROŠIRENIH VENA

Kada bolest nastane mogući vidovi lečenja su:

  • Spoljni pritisak na vene elastičnim zavojima ili elastičnim čarapama,
  • Ubacivanjem sklerozantnog sredstva u vene.
  • Operativno uklanjanje proširenih vena (striping)
  • Mini flebektomije
  • LASERSKO ZATVARANJE VELIKE POVRŠNE VENE KOJE PREPORUČUJEMO UMESTO  KLASIČNE OPERACIJE. (EVLA)